Łatwe wegańskie ciasto z ananasem - fit - bez jajek i cukru

Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – fit, bez tłuszczu i cukru

Bardzo łatwy i szybki przepis na lekkie i puszyste, razowe wegańskie ciasto z ananasem. Jak zwykle fit (wiem, że to już zrobiło się nudne), bo bez dodatku cukru i tłuszczu w postaci oleju czy masła. Ananasowiec jest pyszny, bardzo słodki i delikatny, z małymi kawałkami owoców. Polecam go na śniadanie, drugie śniadanie, a nawet trzecie śniadanie w domu lub na wynos. Na podwieczorek też super! Dziś niestety moja wena przysypiała przy pisaniu wstępu, pewnie dlatego, że ostatnio dała z siebie wszystko przy tworzeniu tej receptury… 😉

 

Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – SKŁADNIKI

  • 260 g (2 szklanki) mąki pszennej razowej – używam orkiszowej
  • 110–130 g (½ szklanki) ksylitolu (polecam fiński) lub ewentualnie cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia i ¾–1 łyżeczka sody oczyszczonej)
  • ½–¾ łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
  • 300 g świeżego, bardzo słodkiego ananasa (już obranego)
  • 110 g/ml soku z jabłek – najlepiej nie z koncentratu

 

Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i kardamon.
  3. Ananasa blendujemy pulsacyjnie – nie na gładki mus, tylko na bardzo małe kawałki (trochę soku też wypłynie).
  4. Pulpę ananasową oraz sok jabłkowy wlewamy do suchych składników i mieszamy dokładnie.
  5. Masę przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej. Możemy też użyć tortownicy z kominem. Pieczemy przez 45 minut, aż wierzch ciasta się przyrumieni.

Bon appétit !

Łatwe wegańskie ciasto z ananasem - fit - bez jajek i cukru - ananasowiec
Łatwe wegańskie ciasto z ananasem bez cukru i tłuszczu – ananasowiec fit – ananasowa pulpa 

2 myśli na temat “Łatwe wegańskie ciasto z ananasem – fit, bez tłuszczu i cukru

  1. Moje ciasto w środku jest jak plastelina. Czy to znaczy że za krótko piekłam? Robiłam z mąka pszenną razową, może z orkiszową wyszło by lepiej

    1. Orkisz to stara odmiana pszenicy, więc użycie jej niczego by w tym przypadku nie zmieniło. Trudno powiedzieć co było przyczyną, to może być nawet wina piekarnika. No i ważne, żeby akurat to ciasto piec w keksówce albo formie z kominem, a nie w zwykłej tortownicy, bo wtedy może wyjść lekki zakalec.

Dodaj komentarz