Kompot z gruszek, jabłek, śliwek lub brzoskwiń - bez cukru

Kompot z gruszek, jabłek, śliwek lub brzoskwiń – bez cukru

Jesienno-zimowy, rozgrzewający kompot, który kusi aromatami wanilii, cynamonu i goździków. Bardzo prosty i uniwersalny przepis – w kompocie mogą wylądować różne owocowe mieszanki. Polecam zrobić dla niego miejsce na wigilijnym stole.

P.S. Niczego nie przypaliłam, te czarne punkty to wanilia. 🙂

 

Kompot z gruszek i jabłek – SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców: gruszek (dość twardych), jabłek, śliwek (mogą być mrożone) i/lub brzoskwiń – u mnie 4 gruszki i 2 jabłka
  • 750 ml wody – można dodać trochę więcej
  • 3 łyżki rodzynków
  • 2–3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)
  • 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

 

Kompot z gruszek i jabłek – WYKONANIE

  1. Do wody wrzucamy wszystkie składniki poza owocami i zagotowujemy.
  2. Owoce ze skórką kroimy w większą kostkę i razem z rodzynkami wrzucamy do wrzątku.
  3. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż owoce odpowiednio zmiękną.

Według mnie kompot najlepiej smakuje na ciepło.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz