Wegańskie fit muffiny drożdżowe bez wyrabiania, z porzeczkami

Wegańskie fit muffiny drożdżowe bez wyrabiania, z porzeczkami

Kolejne na moim blogu muffiny „prawie bez wszystkiego”, ale na pewno nie bez smaku (są bardzo dobre!) – bez dodatku cukru, białej mąki, tłuszczu, jaj, nabiału, a nawet proszku do pieczenia, bo z drożdżami. W dodatku bez wyrabiania, bo to nie typowe babeczki drożdżowe, ale sprytne wegańskie muffiny z ciasta na placki drożdżowe z jabłkami, tyle że z porzeczkami.

Pyszne wegańskie fit muffiny drożdżowe bez wyrabiania – z porzeczkami

Muffiny drożdżowe bez wyrabiania – SKŁADNIKI

ok. 10 babeczek

  • 300 g mąki pszennej razowej – może być orkiszowa
  • 400 g/ml mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego
  • 6–8 łyżek ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka suchych drożdży
  • ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • kilka łyżek świeżych lub zamrożonych porzeczek lub borówek

Muffiny drożdżowe bez wyrabiania – WYKONANIE

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, 2 łyżki ksylitolu, drożdże oraz cynamon i mieszamy.
  2. Wlewamy podgrzane mleko roślinne, mieszamy dokładnie, przykrywamy talerzem i odstawiamy na 25 minut.
  3. Dodajemy resztę ksylitolu, mieszamy delikatnie i odstawiamy na kolejnych 15 minut.
  4. Napełniamy ciastem foremki (używam silikonowych), na wierzchu wciskamy porzeczki i pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Wegańskie fit muffiny drożdżowe bez wyrabiania, z porzeczkami

Dodaj komentarz