Pieczony falafel z batatów - fit, bez dodatku tłuszczu

Pieczony FALAFEL z batatów – fit, bez dodatku tłuszczu

Prosty przepis na piękne i pyszne, pikantne i lekko słodkie kotleciki, którym trudno się oprzeć. Każda ilość zostaje zjedzona zwykle za jednym posiedzeniem, odłożenie czegoś na później wymaga nadludzkiej siły woli. Moja wola jest akurat bardzo silna – robi ze mną co chce. Jeśli więc planujecie upichcić więcej falafeli, żeby starczyło też na jutro, albo jeszcze gorzej – nawet na popojutrze, przemyślcie to jeszcze raz, bo z doświadczenia wiem, że najprawdopodobniej nie podniesiecie się z kanapy po obiedzie.

Pieczony falafel z batatów świetnie smakuje na ciepło i na zimno, w domu i na wynos, o wszystkich porach dnia i nocy, solo lub z fit sojonezem, jogurtem sojowym czy indyjską raitą.

Pieczony falafel z batatów fit – SKŁADNIKI

ok. 22 falafele

  • 400 g ciecierzycy z puszki (to ponad 1,5 puszki, bez zalewy) lub ugotowanej w domu
  • 1 średni upieczony w skórce lub ugotowany na parze słodki ziemniak (batat) – ziemniaka kroimy na 4 części i pieczemy do miękkości, czyli przez ok. 45–50 min. w 180°C
  • ½ kubka poszatkowanej natki pietruszki lub liści kolendry
  • 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • ¼–½ łyżeczki chili w proszku
  • 2 łyżeczki lub więcej kupnej mieszanki przypraw do falafeli lub: 1/2–1 łyżeczka zmielonego kuminu, 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki kardamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½–1 łyżeczka soli
  • pieprz

DO OBTOCZENIA

  • pokruszone płatki kukurydziane – dzięki nim falafele będą z wierzchu chrupiące. Żeby pokruszyć płatki, wsypujemy je do woreczka strunowego i zamykamy, rozkładamy płasko na blacie i wałkiem do ciasta lub młotkiem rozdrabniamy zawartość. Możemy też pokruszyć je w blenderze używając trybu pulsacyjnego
  • nasiona sezamu

Pieczony falafel z batatów fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Ciecierzycę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy, nasiona powinny być prawie suche.
  3. Cieciorkę oraz obranego ziemniaka rozdrabniamy w „maszynce do mielenia mięsa”.
  4. Zmielone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona, a jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw.
  5. Z masy formujemy raczej małe kulki, które obtaczamy w sezamie lub płatkach kukurydzianych. Falafele możemy zostawić w takim kształcie lub rozpłaszczyć na kotlety o średnicy 4–5 cm.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 3035 minut w zależności od wielkości falafeli.

Smacznego !

Dodaj komentarz