Falafele z ciecierzycy z puszki, z piekarnika

FALAFELE z ciecierzycy z puszki, z piekarnika

Żaden inny przepis nie dorówna smakiem tradycyjnemu falafelowi porządnie nasiąkniętemu olejem, zwłaszcza starym i spalonym, który nadaje kotletom z ciecierzycy wyjątkowego, wielkomiejskiego charakteru. Jednak poniższa piekarnikowa wariacja jest prawie równie wspaniała! A ponieważ jest to wersja fit, nie będzie nam się po niej odbijało przez pół dnia i nie będziemy musieli lecieć po posiłku do apteki po specyfik na zgagę. 😉

Falafele z ciecierzycy z puszki według tego przepisu są pyszne, delikatne i miękkie, wprost rozpływają się w ustach! Do tego robi się je bardzo szybko i prosto. Najbardziej smakują mi zanurzone w najlepszym domowym sosie BBQ bez gotowania.

Falafele z ciecierzycy z puszki – SKŁADNIKI

ok. 15 kotlecików

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy. Może być ugotowana w domu
  • 1 łyżka cebuli suszonej w proszku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 4 łyżki bardzo drobno poszatkowanej natki pietruszki
  • 3 łyżki bardzo drobno poszatkowanych liści kolendry
  • 3 łyżeczki ksylitolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
  • 1–2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½–1 łyżeczki soli jodowanej
  • pieprz

Zamiast kuminu i nasion kolendry możemy użyć kupnej mieszanki przypraw do falafeli.

DO OBTOCZENIA

Falafele z ciecierzycy z puszki – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Ciecierzycę możemy zmiksować w blenderze na jak najgładszą masę, ale najlepiej zmielić ją w maszynce do mielenia.
  3. Zblendowaną cieciorkę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy masa jest odpowiednio doprawiona, jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw.
  4. W osobnej miseczce mieszamy bułkę tartą ze słodką papryką.
  5. Z masy cieciorkowej formujemy kulki średniej wielkości, obtaczamy je w bułce tartej i rozpłaszczamy na małe kotlety o średnicy 4–5 cm.
  6. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 15–20 minut w zależności od wielkości falafeli.
  7. Podajemy na gorąco, ale na zimno również są pyszne.

Bon appétit !

Źródło: Falafele z ciecierzycy z puszki

22 myśli na temat “FALAFELE z ciecierzycy z puszki, z piekarnika

  1. Ja bym dołożyła trochę tłuszczu – np masła klarowanego – smaczniej się upiecze, ale po samym przepisie wnoszę, że nawet bez tego jest bomba 🙂

  2. Masło jest niezdrowe, smażenie na tłuszczu również, dlatego ten przepis pomija jedno i drugie. To jest wersja pysznych, ale i zdrowych falafeli 😉

    1. Zwykłe masło z kostki najzdrowsze może nie jest, za to klarowne wprost przeciwnie. A jakiego smaku dodaje

    1. Ja też je uwielbiam, dlatego już niedługo wrzucę na bloga przepisy na kolejne co najmniej dwa warianty 😉 Mam nadzieję, że jeszcze nie macie dość 😀

  3. Witam, właśnie zrobiłam falafele wg przepisu, no może nie do końca, gdyż nie dodałam płatków drożdżowych . Smakowo – rewelacja! Niestety były bardzo suche. Ponieważ miałam pomidorowa zupę krem, wykorzystałam je zamiast grzanek. Razem- pycha.

    1. Można całkiem zrezygnować z panierowania albo obtoczyć np. tylko w sezamie, albo np. w mieszance mąki kukurydzianej z płatkami drożdżowymi nieaktywnymi i sezamem.

Dodaj komentarz