Czekoladowe muffiny z malinami - fit, wegańskie, bez cukru

Czekoladowe muffiny z malinami – fit, wegańskie, bez cukru

Kolejne proste i szybkie pełnoziarniste babeczki, tym razem to czekoladowe muffiny z malinami w wersji fit, czyli z kakao lub jeszcze bardziej dietetyczne – z karobem. Pyszne, zdrowe i wegańskie – bez mleka i jajek. Dodatkowo bez oleju i innych zbędnych tłuściochów, które idą w biodra jak strzała.

Warto upiec ich więcej i zamrozić, potem wystarczy tylko rozmrozić w temperaturze pokojowej i pożywna przekąska na śniadanie, do pracy czy na imprezę gotowa.

Czekoladowe muffiny z malinami – SKŁADNIKI

ok. 10 babeczek

  • 240 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa razowa
  • 40 g kakao lub karobu
  • 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g malin świeżych lub rozmrożonych
  • 270 g mleka (napoju) owsianego lub innego roślinnego niesłodzonego
  • maliny na wierzch: świeże lub zamrożone – warto sporo ich dodać, wtedy babeczki będą smaczniejsze

Czekoladowe muffiny z malinami – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, ksylitol i sodę.
  3. Mleko blendujemy ze 100 g malin świeżych lub rozmrożonych. Płyn łączymy dokładnie z suchymi składnikami.
  4. Ciasto przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych), na wierzchu gęsto wciskamy maliny i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Smacznego!

5 myśli na temat “Czekoladowe muffiny z malinami – fit, wegańskie, bez cukru

  1. Super pomysł! Maliny to świetne źródło polifenoli, błonnika i wit. C. Plus za dodatek karobu 🙂 A cukier zdecydowanie eliminujemy i szukamy zamienników 🙂

  2. Chcę się upewnić, że zamrożone maliny niczego nie popsują jak puszczą wodę? Świeżych teraz nie ma dlatego pytam

Dodaj komentarz