Curry z ciecierzycą i papryką - fit, wegańskie

Curry z ciecierzycą i papryką – fit, wegańskie

Prosty i szybki przepis na pyszne, dietetyczne curry z ciecierzycą i papryką w wersji nie tylko bez mięsa, ale i bez koszmarnie tłustego mleka kokosowego z puszki, pełnego tłuszczów nasyconych. Mimo że jest to wersja fit, sos jest bardzo gęsty i kremowy.

Fit curry z ciecierzycą i papryką – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 2 papryki czerwone
  • ok. 270 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól

SOS

  • 300 ml mleka owsianego (może być bezglutenowe)
  • 1 łyżka curry w proszku (nie pasty curry), sambar masala lub garam masala
  • 30 g nerkowców
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych – nadają smaku umami i zagęszczają
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ¼ łyżeczki chili (niekoniecznie)

Fit curry z ciecierzycą i papryką – WYKONANIE

  1. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się ona zagotuje wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę i „smażymy” przez kilka-kilkanaście minut, aż papryka nieco zmięknie.
  2. Wszystkie składniki sosu blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Na patelnię dodajemy cieciorkę, wlewamy sos i gotujemy mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  4. Na koniec danie doprawiamy solą i sokiem z cytryny.

Wegańskie curry podajemy z brązowym ryżem lub kaszą, posypane kolendrą lub natką pietruszki.

Bon appétit !

19 myśli na temat “Curry z ciecierzycą i papryką – fit, wegańskie

        1. One nadają daniu serowego smaku i aromatu, trudno je czymś zastąpić, ewentualnie 1 łyżeczką suszonej cebuli w proszku. Można też pominąć płatki, ale wtedy sos będzie mniej smaczny.

  1. Czy to mleko z Kauflandu też ma olej w składzie? Bo jestem w Lidlu po mleko owsiane i w składzie olej słonecznikowy – zwracać na to uwagę?

    1. Tak, to z Kauflandu też zawiera olej. Ale ja już na tak małe ilości oleju nie zwracam uwagi, chociaż idealnie byłoby kupować mleka, które mają w składzie tylko np. owies czy soję i wodę. Ostatnio znalazłam takie mleko owsiane w Piotrze i Pawle – firmy Sante, skład: woda, owies (14%); w cenie ok. 7,30 zł. Bardzo dobre. 🙂

  2. Zrobiłam to curry! Jest mega i mogłabym jeść miskami! Moim dzieciom nie podeszło, ale pierwszy raz mieli kontakt z tą przyprawą. Przeszkadza mi tu jednak w składzie połączenie słodu i tłuszczu z orzechów. Zastanawiam się czy potrawa byłaby równie pyszna bez substancji słodzącej hmmmm

    1. Mleko owsiane jest delikatne i lekko słodkie, idealnie pasuje do tego dania. Mleko sojowe nie jest tak smaczne i obawiam się, że może popsuć sos… :-/

  3. Zrobiłam dziś na obiad, jestem zachwycona, najpyszniejsze curry świata! Niby zostało mi jeszcze na jutro, ale czy dotrwa..? 🙂 Wreszcie bez dominującego i wręcz mdlącego smaku mleka kokosowego, teraz zrobiłam na lidlowym, ale kolejne podejście zrobię ze swoim, z płatków owsianych. Bardzo dziękuję za przepis, jest wspaniały!

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! Mam już gotowy kolejny przepis na równie dobre i dietetyczne curry, tym razem z soczewicą i pomidorami. Receptura za 2 lub 3 dni będzie na blogu. 🙂

  4. Pyszne i strasznie szybko sie robi – uwielbiam mleczko kokosowe ale to curry to rewelacja, i wydaje sie tez duuuzo zdrowsze. Swietny przepis!

  5. A co mozna dac zamiast nerkowców?
    No i płatków nie mam (sos sojowy dla smaku umami i zmielone płatki owsiane dla gęstości?)
    Czy bez sensu i ruszyc po prostu na zakupy… a takie mam smaka dzis!

Dodaj komentarz