Wegańskie ciasto owsiane fit z owocami i kremem snickers

Wegańskie ciasto owsiane z owocami i kremem SNICKERS

Już prościej, szybciej i bardziej fit chyba się nie da… Trudno o drugie tak smakowite, ekspresowe i jednocześnie tak zdrowe ciasto! Wegańskie, bez dodatku cukru i tłuszczu, może być bezglutenowe, w dodatku tylko 5-składnikowe. Ale wbrew pozorom ten specjał nie jest dla wszystkich. Według Stendhala: „Only great minds can afford a simple style”. 😉

Ciasto owsiane z owocami i kremem snickers - wegańskie
Wegańskie ciasto owsiane z owocami i kremem snickers

Ciasto owsiane fit z owocami – SKŁADNIKI

6 porcji, na formę o średnicy ok. 20 cm

  • 155 g daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 170 g mąki owsianej (może być bezglutenowa) – najlepiej zmielić na mąkę płatki owsiane górskie
  • 245 g wody
  • 20 g soku z cytryny
  • 1–1½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z jednej laski wanilii (niekoniecznie)

Ciasto owsiane fit z owocami – WYKONANIE

To ciasto może zaliczyć klapę, jeśli nie zrobimy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i nawet trochę niedokładnie. Chodzi o to, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z mąką i proszkiem do pieczenia. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy z ciasta na pewno wyjdzie zakalec.

  1. Mąkę dokładnie mieszamy z sodą.
  2. Daktyle, wodę, sok z cytryny i wanilię blendujemy, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może ze 30–40 sekund. Mus nie musi być zupełnie gładki. Od razu łączymy go z mąką, ale mieszamy dość krótko. Nadgorliwość może skutkować zakalcem.
  3. Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) i pieczemy przez ok. 35 minut (lub do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
  4. Ciasto podajemy z kremem snickers, migdałowym lub wegańską nutellą z daktyli oraz dowolnymi owocami – poza sezonem możemy użyć owoców rozmrożonych. Na zdjęciach widać rozmrożoną czarną porzeczkę, która idealnie pasuje do smarowidła snickers!

Krem snickers – SKŁADNIKI i WYKONANIE

  • ¾ kubka orzechów ziemnych (lub migdałów)
  • 12 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • ½ kubka (lub trochę mniej/więcej) wody lub mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane
  • 2 łyżki kakao lub karobu – u mnie pół na pół
  • szczypta soli (niekoniecznie)

Orzechy blendujemy na mąkę, a jeszcze lepiej na masło. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy wszystko na jak najgładszą masę. Wodę dolewamy stopniowo i sprawdzamy czy konsystencja kremu nam odpowiada.

Bon appétit !

Wegańskie ciasto owsiane z owocami i kremem snickers
Wegańskie ciasto owsiane fit z owocami i kremem snickers

Oryginalny przepis: Healthy Vanilla Cake

8 myśli na temat “Wegańskie ciasto owsiane z owocami i kremem SNICKERS

    1. Myślę, że nie bardzo, bo ciasto jest na to zbyt cienkie i delikatne. Krem zdecydowanie lepiej pasuje na górę. 🙂

  1. Jaki rozmiar foremki? 🙂 zawsze mi tego brakuje.. te okrągłe często wyglądają na większe na zdjęciach niż w realu są.. 😉

    1. Polecam użyć formy o średnicy 20 cm lub małej keksówki. To ciasto faktycznie duże nie wychodzi.:))

Dodaj komentarz