Wegańskie ciasto korzenne fit - przepis bez cukru i oleju

Wegańskie ciasto korzenne fit – przepis bez cukru i oleju

Pyszne, ekspresowe (7-składnikowe) i zdrowe ciasto słodzone tylko daktylami – pełnoziarniste, bez dodatku tłuszczu i do tego wegańskie! Ten przepis w naturalny sposób wyewoluował z 3-składnikowej i turboszybkiej receptury na ciasto owsiano-daktylowe z kremem snickers. Oba wypieki przygotowuje się prawie tak samo, ale w obu przypadkach możemy zaliczyć spektakularną klapę, jeśli nie zblendujemy i wymieszamy wszystkiego w odpowiedniej kolejności, w miarę szybko i krótko mówiąc, trochę na odwal. Żeby ciasto korzenne powalało na blat nie tylko smakiem, ale i miało odpowiednią konsystencję, zapoznam Was z know-how. 😉 Całe szczęście, że mieszkam w Poznaniu – „mieście know-how”, chociaż ostatnio to już „miasto doznań”… Moje daktylowce nie od razu były odpowiednio jędrne, ale w czasie pewnego trzeciego śniadania, żując kolejne ciasto gumę, wyciągnęłam w końcu konstruktywne wnioski!

To ciacho nie jest bardzo słodkie, ale jeśli kogoś to zniechęca, może dorzucić do masy ze 2 łyżki ksylitolu lub cukru.

Świetnie pasują do niego bardzo słodkie kremy jak błyskawiczna nutella z daktyli lub krem czekoladowy z daktyli w 5 minut.

Wegańskie fit ciasto korzenne – SKŁADNIKI

6 porcji

  • 145 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850
  • 25 g kakao odtłuszczonego lub karobu
  • 20 daktyli bardzo dobrej jakości bez pestek (ok. 140 g) – od ich jakości zależy smak ciasta
  • 270 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika lub szarlotki (bez cukru)
  • 1 łyżeczka sody (lub ¾ łyżeczki sody i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia)

Wegańskie fit ciasto korzenne – WYKONANIE

Cały sekret polega na tym, żeby miksować wodę z daktylami dość krótko, ale skutecznie i od razu połączyć tę masę z suchymi składnikami. Jeśli zblendujemy daktyle z wodą i odstawimy mus na kilka–kilkanaście minut, owoce wchłoną całą ciecz, z musu zrobi się galareta, a wtedy ciasto może wyjść gumowate.

  1. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika oraz sodę dokładnie mieszamy. Możemy przesiać je przez gęste sito.
  2. Daktyle blendujemy z wodą i sokiem, ale nie za długo – używam blendera o dużej mocy i miksuję może z 40 sekund. Mus od razu łączymy z suchymi składnikami, mieszamy dość krótko, ale energicznie. Nadgorliwość może skutkować zakalcem.
  3. Masę wlewamy do formy (używam silikonowej) o średnicy ok. 20 cm i pieczemy przez ok. 35 min. (lub do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Bon appétit !

13 myśli na temat “Wegańskie ciasto korzenne fit – przepis bez cukru i oleju

    1. Na szczęście nie ma w przepisie sacharozy, a poza tym ciasto nie jest zbyt słodkie, ma dużo błonnika i jest zdrowe, więc można jeść bez obaw o poziom cukru 🙂

  1. A mi tego typu ciasta, nigdy nie wychodzą takie „puchate” zazwyczaj wychodzi coś jakby glina 😀 ale za to bardzo smaczna glina 😛

    1. Ja już dopracowałam metodę i daktylowce najczęściej wychodzą mi super, ale i tak od czasu do czasu trafia się częściowy zakalec. Niestety, te zdrowe, razowe ciasta słodzone daktylami są trudniejsze do zrobienia, trzeba trochę poeksperymentować, upiec kilka i znaleźć na nie swój sposób. Zauważyłam, że właśnie trzeba wszystko robić dość szybko, nie „przeblendować” i nie mieszać za długo. I najlepiej piec je w keksówce albo w formie z kominem, wtedy bardziej równomiernie rosną. Możesz też spróbować upiec je w formie do babeczek, może wtedy nie będzie zakalca. 🙂

Dodaj komentarz