Ciastka z morelami suszonymi - fit, bez cukru

Ciastka z morelami suszonymi – fit, bez cukru

Minimalistyczny, tylko 4-składnikowy przepis na wegańskie ciasteczka morelowe w wersji maksymalnie zdrowej i dietetycznej: słodzone tylko owocami, pełnoziarniste, bez oleju i innego tłuszczu, mogą być bezglutenowe.

Najsmaczniejsze są pierwszego dnia, później nieco wymiękają. 😉

Fit ciastka z morelami suszonymi – SKŁADNIKI

ok. 12 ciasteczek

  • 150 g suszonych moreli niesiarkowanych
  • 110 g mleka (napoju) owsianego lub innego roślinnego
  • 180–200 g mąki pszennej razowej (może być orkiszowa), ryżowej pełnoziarnistej lub np. pół na pół. Mąka owsiana też powinna się sprawdzić (można zblendować na mąkę płatki owsiane górskie)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

Fit ciastka z morelami suszonymi – WYKONANIE

  1. Morele blendujemy z mlekiem na mus i przekładamy do miski.
  2. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystko najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
  3. Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową (bardziej eko) i każdą rozpłaszczamy na grubość ok. 1cm.
  4. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy na kratce.

Smacznego!

5 myśli na temat “Ciastka z morelami suszonymi – fit, bez cukru

    1. Myślę, że najlepiej zamienić je na daktyle. Robiłam już te ciastka z suszonymi śliwkami i zbytnio mi w tej wersji nie smakowały. :-/

Dodaj komentarz