Fit brownie z bananów, kakao i daktyli, 4 składniki

Fit BROWNIE z bananów, kakao i daktyli, 4 składniki

Idealne ciasto dla leniwych fanów zdrowych pyszności! Maksymalnie proste i szybkie brownie bananowe z daktylami, kakao i migdałami o konsystencji rozpływającego się w ustach musu. Wegańskie, bez masła i oleju, bez cukru, bez mąki, bezglutenowe.

Polecam Wam również pyszne brownie z czerwonej fasoli oraz bardziej tradycyjne szybkie brownie wegańskie.

Aktualizacja: recepturę ulepszyłam, teraz ciasto jest większe i jeszcze prostsze.

Fit brownie z bananów i daktyli – SKŁADNIKI

6 porcji

  • 5 bardzo dojrzałych, małych lub średnich bananów (540 g)
  • 23 średnie, mięsiste daktyle dobrej jakości, bez pestek (160 g)
  • 5 łyżek kakao lub karobu
  • 120 g mąki migdałowej – blenduję na mąkę całe migdały

Fit brownie z bananów i daktyli –WYKONANIE

  1. Banany blendujemy z daktylami na gładką masę.
  2. Dodajemy kakao oraz mąkę z migdałów i łączymy przy pomocy miksera lub wszystko blendujemy.
  3. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 19 cm lub prostokątnej o wymiarach 19 x 13 cm.
  4. Pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C

Brownie powinno całkowicie wystygnąć (i stężeć) zanim zaczniemy je kroić, najlepiej wstawić je na kilka godzin do lodówki.

Bon appétit !

19 myśli na temat “Fit BROWNIE z bananów, kakao i daktyli, 4 składniki

    1. Niestety, ale w tym przepisie banany są kluczowym składnikiem i trudno je czymś zastąpić. Jedyne co mi teraz przychodzi na myśl, to ugotowane słodkie ziemniaki, ale ja takiej wersji nie próbowałam, więc nie gwarantuję spektakularnego efektu 😉 Niedługo na moim blogu będą kolejne przepisy na zdrowe brownie, ale już bez bananów, może właśnie z batatami. Pozdrawiam 🙂

  1. Hej, czy ciasto jest wystarczająco czekoladowe? 2 łyżki kakao to dosyć mało.. 😉 I jaka konsystencję ma ciacho?

    1. Konsystencja jest raczej piankowa, bo w cieście prawie nie ma mąki. 2 łyżki kakao to faktycznie niedużo, tzn. np. dla mnie wystarczająco, ale jeśli ktoś ma ochotę, może dodać więcej. Zachęcam do eksperymentów i poszukiwania swojej ulubionej wersji 🙂

        1. Ja blenduję wszystko razem, ale mam dobry blender, który rozdrabnia na pył. Ręcznego nigdy w tym przepisie nie używałam, bo mi się stary popsuł, ale jeśli Twój ma dobre ostrza, to może dać radę. Chociaż z orzechami może być ciężko…

  2. Witam, mam kilka pytan:
    1. Czy to browni nadaje sie do przechowywania? Przde mna 20h podrozy i chcialem zrobic je dzien wczesniej jako prowiant na owa wycieczke.
    2. Czy bardzo gladkie maslo orzechowe sprawdzi sie w tym przepisie?
    3. Daktyle moga byc suszone, jesli uprzednio je namocze?
    4. Jakiej mniej wiecej wielkosci maja byc banany?
    Przepraszam za tyle pytan, ale nie mam juz czasu, zeby przetestowac je przed podroza. No i uwielbiam Pani bloga, pozdrawiam.

  3. Dzięki za miłe słowa 🙂 . Chętnie odpowiadam na pytania, więc nie ma problemu.

    1. Tak, ciasto powinno wytrzymać ze 2 doby lub więcej, chociaż ja zawsze trzymam je w lodówce. Ale myślę, że w podróży wszystko będzie z nim ok.
    2. Bardzo gładkie masło orzechowe sprawdzi się w tym przepisie, ale wtedy pewnie trzeba będzie dodać trochę mniej mleka.
    3. Daktyle powinny być suszone (zapomniałam wspomnieć o tym w przepisie, zaraz zaktualizuję), nie powinno się ich namaczać, bo wtedy ciasto będzie mogło mieć zbyt rzadką konsystencję, chyba że namoczysz je w mleku roślinnym i zmiksujesz razem z nim. Chociaż ja tak nigdy nie robiłam i nie gwarantuję sukcesu. Na logikę powinno wyjść, ale w praktyce różnie bywa…
    4. Banany powinny być średniej wielkości, po ok. 190 g (waga ze skórą).

    Pozdrawiam i udanego wyjazdu! A mogę spytać dokąd ta wycieczka? 😉

    1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 W takim razie je zrobię, bo wygląda obłędnie i już od jakiegoś czasu mnie kusiło. No i oczywiście dam znać jak wyszło.
      A wyjazd na obóz, do Hiszpani <3 Spodziewam się wegańskiego raju w tym okresie – arbuzy, nektarynki, brzoskwinie 😀

      1. No to super przygoda będzie. W Hiszpanii jest bosko! Wyjechałam tam wiele lat temu, kiedy byłam jeszcze mięsożerna. Warto wybrać się na ich wielkie, kolorowe stragany z jedzeniem, zapamiętałam zwłaszcza pyszne melony i arbuzy, ale niestety też przerażający widok królików w całości obdartych ze skóry… :-/

    1. Bez daktyli brownie nie wyjdzie, bo one właśnie nadają mu odpowiednią konsystencję. Nie robiłam tego ciasta tylko na mące pszennej (bez orzechów), więc nie wiem, czy będzie smaczne, ale spróbuj. 🙂

    1. Teoretycznie mąka kokosowa powinna się sprawdzić, ale głowy nie daję, bo tej wersji nie próbowałam. Możesz dać znać, czy wyjdzie. 🙂

  4. Zamierzam zrobić jutro. W komentarzach było coś o dodaniu mniej mleka jeśli będzie masło orzechowe. Ale w głównym przepisie nie ma nic o mleku więc się zastanawiam, czy ma być mleko roślinne czy jednak nie?

  5. To brownie jest najlepsze i najzdrowsze! Zawsze wychodzi super. Zawsze coś modyfikuję, ostatnio zrobiłam do niego czekoladową polewę i posypałam płatkami migdałów. Rewelacja ❤

    1. Mąka migdałowa najbardziej pasuje w tym przepisie, najlepiej jej nie zamieniać. Brownie z mąką z innych orzechów może być mniej smaczne, ale jeśli nie ma wyjścia, możesz spróbować użyć mąki z orzechów ziemnych.

Dodaj komentarz