Fit brownie z batatów, daktyli i kakao, bezglutenowe

Fit BROWNIE z batatów, daktyli i kakao, bezglutenowe

Najzdrowsze ciasto na moim blogu. Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go trochę do polskich realiów (trudno u nas o daktyle Medjool), dodałam orzechy i wyszło naprawdę pyszne, bezglutenowe brownie z batatów, które możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Fanom słodkich ziemniaków polecam też moje ulubione pieczone falafele z batatów.

Fit brownie z batatów i kakao – SKŁADNIKI

  • 220 g (ok. 30 sztuk) suszonych daktyli dobrej jakości, mięsistych
  • 250 ml (g) wody
  • 210 g (ok. ¾ kubka) puree z batatów – słodkiego ziemniaka kroimy na kilka dużych kawałków i pieczemy w 180°C przez ok. 45 min. Następnie studzimy, obieramy ze skóry, ubijakiem do ziemniaków rozgniatamy na gładką papkę i odmierzamy 210 g
  • 60 g (½ kubka) kakao lub karobu – dodaję pół na pół
  • 60 g (½ kubka) mąki owsianej bezglutenowej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich bezglutenowych

DODATKOWO (niekoniecznie)

  • ¾ łyżeczki cynamonu lub miąższ z 1 małej laski wanilii
  • 1/3 kubka migdałów lub innych orzechów do ciasta + trochę do posypania na wierzchu

Fit brownie z batatów i kakao – WYKONANIE

  1. Daktyle blendujemy z wodą na gładki mus.
  2. Kakao łączymy z mąką owsianą.
  3. Do suchych składników dodajemy mus daktylowy, puree z batatów oraz cynamon lub wanilię i mieszamy dokładnie. Masa powinna być gęsta.
  4. Wsypujemy pokrojone orzechy i mieszamy.
  5. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach ok. 13 x 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozprowadzamy, posypujemy orzechami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40–50 min. (patyczek wbity w środek brownie nie wyjdzie suchy).

Ciasto najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu i w towarzystwie kwaśnych owoców.

Bon appétit !

Szczerbate, bezglutenowe brownie z batatów i kakao, słodzone daktylami

14 myśli na temat “Fit BROWNIE z batatów, daktyli i kakao, bezglutenowe

    1. Batat ugotowany będzie miał więcej wody i przez to ciasto może być rzadsze. Brownie może wyjdzie, ale głowy nie daję. 🙂

    1. Nie wiem niestety, nie próbowałam takiej wersji, dlatego trudno mi doradzić. Ale możesz spróbować i dać znać, czy wyjdzie. 🙂

    2. Czy orzechami/migdałami posypujemy na wierzchu przed upieczeniem? Bo na załączonym zdjęciu wygląda jakby na wierzchu była polewą czekoladową i na to migdały.

  1. Zrobiłam i wyszło pyszne:) dodałam 200 g syropu. Często korzystam z przepisów i jestem fanką tej strony;) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz