2-minutowa polewa z kakao i daktyli do ciast i deserów

2-minutowa polewa z kakao i daktyli do ciast i deserów

2-składnikowa i 2-minutowa polewa daktylowo-kakaowa, która smakuje tak samo dobrze jak tradycyjna, ale jest od niej o wiele zdrowsza. Bez cukru i tłuszczu, a do tego wegańska. Aksamitnie gładka, lśniąca i lejąca – jak roztopiona czekolada!

Ekspresowa polewa daktylowa to kuszący dodatek do ciast, naleśników, placków, deserów, sałatek owocowych czy owsianek. Idealna jako dip do truskawek!

Jeśli zamiast syropu daktylowego macie pod ręką świeże lub suszone owoce, do zrobienia polewy mogą przydać się Wam poniższe przepisy na kakaowe kremy daktylowe – wystarczy rozcieńczyć je mlekiem roślinnym:

Fit polewa z kakao i daktyli – SKŁADNIKI

  • 100 g syropu daktylowego lub ewentualnie melasy – w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao lub ewentualnie karobu

Polewa kakaowo-daktylowa jest sporo smaczniejsza od wersji karobowo-melasowej.

Jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos dodajcie trochę mleka (napoju) owsianego, ryżowego lub innego roślinnego. Górny donat widoczny na zdjęciu został zanurzony w nierozcieńczonej polewie, a pozostałe dwa oblałam sosem zmieszanym z 1 łyżką mleka roślinnego.

Fit polewa z kakao i daktyli – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Masa nieco gęstnieje po schłodzeniu.

Bon appétit !

2 myśli na temat “2-minutowa polewa z kakao i daktyli do ciast i deserów

Dodaj komentarz